Megtakarítás, öngondoskodás, lakáskassza

2014. Sze. 14.

Megtakarítás, öngondoskodás, lakáskassza

Egyre kevesebben tudnak spórolni és ennek oka a kevés pénz. A leggyakrabban azonban észre sem vesszük, hogy bizony, ha keveset is, tudnánk félretenni, ami a későbbiekben hatalmas segítség lehet akár nekünk,

akár bajban levő családtagunknak.

Sok kicsi, sokra megy

  • Nem kell azonnal arra gondolni, hogy tízezreket félretegyünk, hiszen az esetek többségében már az is jó, ha egy-két ezres a pénztárcánkban van. Íme néhány tipp:
  • Tervezni kell, minden hónap elején. Vagyis fel kell írni a biztos kiadásokat, a lakbért, az összegyűlt csekkeket, tandíj, stb.. Tehát azokat, amik fix költséget jelentenek.
  • Aztán jöhetnek az olyanok, amelyekre félre kell ugyan tenni, de csak körülbelüli összeget tudunk, ez lehet a telefonszámla például.
  • Végül jön a legfontosabb, amivel gyakran nem is számolunk: az egyéb, olyakor szórakozásra költött pénz. Ide tartozhat a kávé, a cigi, a könyv, – vagy éppen az újságvásárlás. Ezeket át lehet kicsit variálni. Nem sokkal, de ha naponta picivel kevesebb kávét iszunk, kevesebb szálat szívunk el (lehet ez egy szál cigi, és a napi négy kávé is maradhat, csak kisebb mennyiséggel) és ez ugyan kisebb eredményt ad, de később fogy el, így máris marad a következő hónapra valamivel több. Az újságokat mindenki szereti, de a legtöbbet már akár online is meg lehet nézni, vagyis nem kell külön pénzt áldozni rá, mégsem maradunk ki semmiből. Így, ha belegondolunk, már van is egy kis pénzünk.

A következő hónapban már sokkal könnyebb, biztosan találunk megint olyan dolgot, amin egy picit lehet spórolni.

Rövidebb, hosszabb megtakarítások

Az elején még nem kell feltétlen fejest ugrani egy szerződésbe, amely a megtakaításokkal együtt jár. Érdemes ehhez szakértő segítségét kérni, hiszen objektíven tudja felmérni anyagi helyzetét és kötelezettségmentesen tesz javaslatot. Ha pedig van plusz pénzünk, akkor meg kell nézni, hogy mibe fektessük bele, mert a befőttesüveg az sajnos nem kamatozik.

Fontos tudni

A legtöbben nem számolnak a megtakarítással, mint “kiadási tényező”, pedig ha csak azt a pár ezer forintot odaírnák, szintén megmaradna. A díjmentes tanácsadást sem használják ki sokan, félve attól, hogy valamit alá kell írniuk. Érdemes megkérdezni, és ha esetleg mégis odaraknak egy szerződést, még mindig mondhat nemet. Alapvető fontosságú azonban, hogy minden esetben érdeklődjük afelől, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Gondoskodjon későbbi éveiről! Kattintson most a cikk alatt található Ajánlatkérés gombra!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!